Introduktion
Avkodning
Språkförståelse
Läsning
Särskilda behov
Forskning och rapporter
- Läsinlärning i anpassad grundskola
- LegiLexis verktyg ger effekt
- Inget lästapp under pandemin
- SVA-elever behöver mera stöd tidigare
- Undvik sommarlovstappet
- Utveckling av LegiLexis tester
- LegiLexi i anpassad grundskola
- GRA: Hittar elever i språklig sårbarhet
- Lärarinsikter från LegiLexi
- Vilket stöd ger LegiLexi
- Coronarapport
- Högläsning
- RTI och evidensbaserad undervisning
- Skolverkets bedömningsstöd behöver kompletteras
- Betydelsen av tillförlitliga kartläggningsmaterial
- PIRLS 2021
- LegiLexis "nya" hemsida
Läsinlärning i anpassad grundskola
Den här studien publicerad i Dyslexia undersöker läsförmågan hos yngre elever med intellektuell funktionsnedsättning med hjälp av LegiLexi för att förstå deras behov gällande läsundervisning.
Referera till den här artikeln
Deltagarna var 428 elever i årskurs 1 till 3 i anpassad grundskola. LegiLexis tester som mäter läsförkunskaper, avkodning och läsförståelse har använts.
Resultaten visar en stor variation i läsutveckling bland eleverna. Vissa elever kan avkoda enskilda ord och vissa kan läsa kortare texter med förståelse redan i årskurs 1, medan andra fortfarande kämpar med att lära sig bokstäver och utveckla fonologisk medvetenhet i årskurs 3.
Enligt den longitudinella datan över årskurserna visar resultaten att de flesta elever gör framsteg i såväl läsförkunskaper, avkodning som läsförståelse. Därför verkar det både användbart och informativt för lärare att bedöma läsförmågan hos elever i anpassad grundkskola med verktyg som LegiLexi vilket är i linje med modellen "Simple View of Reading".
Den här studien understryker betydelsen av evidensbaserade undervisningsmetoder för att stärka eleverna i deras läsutbildning.