Läsinlärning i anpassad grundskola

Den här studien publicerad i Dyslexia undersöker läsförmågan hos yngre elever med intellektuell funktionsnedsättning med hjälp av LegiLexi för att förstå deras behov gällande läsundervisning.

Linda FälthProfessor
Heidi SeleniusDocent
Idor SvenssonProfessor
Staffan NilssonStatistiker

Referera till den här artikeln

Deltagarna var 428 elever i årskurs 1 till 3 i anpassad grundskola. LegiLexis tester som mäter läsförkunskaper, avkodning och läsförståelse har använts.

Resultaten visar en stor variation i läsutveckling bland eleverna. Vissa elever kan avkoda enskilda ord och vissa kan läsa kortare texter med förståelse redan i årskurs 1, medan andra fortfarande kämpar med att lära sig bokstäver och utveckla fonologisk medvetenhet i årskurs 3.

Enligt den longitudinella datan över årskurserna visar resultaten att de flesta elever gör framsteg i såväl läsförkunskaper, avkodning som läsförståelse. Därför verkar det både användbart och informativt för lärare att bedöma läsförmågan hos elever i anpassad grundkskola med verktyg som LegiLexi vilket är i linje med modellen "Simple View of Reading".

Den här studien understryker betydelsen av evidensbaserade undervisningsmetoder för att stärka eleverna i deras läsutbildning.

Läs hela artikeln här