Från färdighetsförlust till läslust

Mest populära böckerna, Topplista 2021

Under 2021 har över 12000 elever skickat in mer än 65000 bokrecensioner på jagharläst.se. Vi har sammanställt de mest lästa och gillade bokserierna* till en topplista.

För barn i åldern 6-9 år

Mest populära böckerna

 1. Handbok för superhjältar av Elias & Agnes Våhlund
 2. Musse och Helium av Camilla Brinck
 3. Jakten på Jack av Martin Olcza
 4. LasseMajas Detektivbyrå av Martin Widmark
 5. Sigge av Linn Hallberg
 6. Hundmannen av Dav Pilkey
 7. Nelly Rapp av Martin Widmark
 8. Kapten Kalsong av Dav Pilkey
 9. Karma och Jonar av Zelda Falköga
 10. TAM Drakriddaren av Jo Salmson

För barn i åldern 10-12 år

Mest populära böckerna

 1. Harry Potter av J.K. Rowling
 2. PAX av Åsa Larsson & Ingela Korsell
 3. Vår trädkoja av Andy Griffiths
 4. Ödesryttarna av Helena Dahlgren
 5. Warriors av Erin Hunter
 • För att stå med på listan måste böckerna recenserats minst 20 gånger samt ha 4,5 av 5 eller högre i snittbetyg.

Läs mer på loven

Sidan jagharläst.se är skapad för att ge lärare och elever en gemensam plattform för att öka läsandet på fritiden och framförallt uppmuntra eleverna till lustfyllt läsning under loven. Jagharläst.se vill på ett roligt, enkelt och inkluderande sätt motivera barn att läsa utanför skolan.

Anledningarna till att läsa på fritiden är många:

 • Läsning är det bästa sättet att bli bättre på att läsa (om man kan avkoda)
 • läsning bidrar till ett större ordförråd
 • lustläsning ökar och bibehåller intresset för läsning.

Jagharläst.se har en utmaning för varje lov med varierande teman och innehåll. Genom kluriga uppdrag, quiz, gåtor och texter vill vi locka barnen att använda sin läsning mer på fritiden!

Läs mer om våra lovutmaningar

JULLOVET

(v.51-1)

Under jullovet vill vi uppmuntra till läsförståelse på ett traditionellt juligt sätt, genom att läsa och lösa julrim och gåtor. Varje dag öppnas en ny julgåta på jagharläst.se där eleverna får träna på att läsa mellan på och raderna, använda bakgrundsinformation och kreativitet för att lista ut rätt svar.

Exempel på gåta:

​Ett lysande klot som syns på håll.
En naturlig satellit som spelar roll.
Vi följer dina faser från ny till full,
hur du än snurrar trillar du aldrig omkull.

Vad är det vi söker? (månen…)

Lärarhandledning

Ladda ner bokmärke (färg)

Ladda ner bokmärke (svart-vitt)

Ladda ner diplom (färg)

Ladda ner diplom (svart-vitt)

​SPORTLOVET

(v7-10)

Sportlovet infaller ju olika veckor beroende på var i landet man bor och vi har laddat upp med ett superspännande sant-eller-falskt-quiz. Eleverna får varje dag läsa upp till tre olika påståenden och försöka gissa om det de just läst är sant eller falskt. De får sedan reda på svaret och möjlighet att läsa lite mer om fenomenet i fråga.

Varje dag eleven har läst och svarat på quizzet omvandlas utmaningen till en bokstav. I slutet av lovet har eleven samlat ihop bokstäver som tillsammans bildar ett hemligt ord. Kanske kan eleven lista ut vilket ordet är eller så kan ni hjälpas åt i klassen efter lovet!

Exempel på quiz:

 • Det är näst intill omöjligt att slicka på sin egen armbåge
  Sant - Testa själv och se om du klarar av det!
 • I VM-kvalet 2019 slog de svenska innebandydamerna sina franska motståndare med 61-0.
  Sant: Det var ett nytt världsrekord i internationella tävlingsmatcher. Dessutom vann svenskorna även skottstatistiken med 124-0 skott. Första målet gjordes efter 16 sekunder.

Ladda ner bokmärke (färg)

Ladda ner bokmärke (svart-vitt)

Ladda ner diplom (färg)

Ladda ner diplom (svart-vitt)

PÅSKLOVET

(v.15-16 2022, v.14-15 2023 osv)

På påsklovet vill vi slå ett slag för läsning av faktatexter och bidra till elevernas allmänbildning om världen. Varje dag finns en ny kort text om ett land, en stad eller en känd plats bakom ett påskägg. Med hjälp av ledtrådarna är det elevernas uppdrag att klura ut landet, staden eller platsen.

Varje dag eleven har läst och klurat ut platsen omvandlas utmaningen till en bokstav. I slutet av lovet har eleven samlat ihop bokstäver som tillsammans bildar ett hemligt ord. Kanske kan eleven lista ut vilket ordet är eller så kan ni hjälpas åt i klassen efter lovet!

Exempel på text och ledtrådar:

 • ​Eiffeltornet är landets mest kända byggnad. Tornet är 324 meter högt och byggdes redan i slutet av 1800-talet.​
 • Paris, landets huvudstad, är ett populärt resmål för turister. I Paris finns 173 museer och över 800 bibliotek!
 • I detta land uppfanns sporten parkour. Ordet parkour betyder hinderbana. Landet är också mycket känt för sin goda mat. Härifrån kommer croissant, baguette, aioli och escargot (sniglar)!

Vilket land söker vi? (Frankrike)

Ladda ner bokmärke (färg)

Ladda ner bokmärke (svart-vitt)

Ladda ner diplom (färg)

Ladda ner diplom (svart-vitt)

SOMMARLOVET

(v.24-35)

Sommarlovet är underbart långt och tillräckligt långt för att eleverna kan glömma saker som inte används - till exempel läsning. Hårt förvärvade färdigheter i avkodning som inte helt automatiserats riskerar att försvagas, så att mycket arbete behöver göras om till hösten.

​Det enklaste sättet att undvika att ett sommarlovstapp sker är att underhålla färdigheterna genom att läsa! Då sommarlovstappet är ett väldokumenterat fenomen så har vi använt oss av resultat från amerikansk forskning för att ta fram ett digitalt verktyg som uppmuntrar till läsning.

Sommarlovsutmaningen är enkel: Läs och berätta om vad du har läst! Varje gång en elev har läst ut en bok så går hen in på med hjälp av sin elevkod på jagharläst.se och recenserar boken. Eleven kan på sin sida se tidigare lästa böcker och även få lästips från andra. Alla dina elevers resultat samlar på en sida där du enkelt ser vem som har läst vad och vad de tyckte om böckerna.

Alla som läser under lovet är ju vinnare, men för att motivera lite extra har vi en tävling kopplad till antal recenserade böcker. Tävlingen är på klassnivå och den klass som vinner får välja ut ett antal böcker som vi sedan köper och skickar till klassen.

Exempel på bokrecension (kort). Eleverna kan välja mellan kort, mellan och lång och får olika frågor att besvara beroende av vilken typ de väljer.

Ladda ner bokmärke (färg)

Ladda ner bokmärke (svart-vitt)

Ladda ner diplom (färg)

Ladda ner diplom (svart-vitt)

HÖSTLOVET

(v.44)

På höstlovet har vi laddat upp med ett kul och lite allmänbildande quiz på temat liknelser, idiomatiska uttryck och motsatsord. Varje dag de utför ett uppdrag omvandlas uppdraget till en bokstav. När alla uppdrag är genomförda har eleven samlat ihop bokstäver som tillsammans bildar ett hemligt ord. Kanske kan eleven lista ut vilket ordet är eller så kan ni hjälpas åt i klassen efter lovet!

Lärarhandledning

Ladda ner bokmärke (färg)

Ladda ner diplom (färg)

Ladda ner diplom (svart-vitt)


 • För att kunna använda jagharläst.se med dina elever måste du ha ett konto där du registrerar dina elever.
 • Har du redan ett konto kan du ladda ner elevkoderna här: