Från färdighetsförlust till läslust

Sidan jagharläst.se är skapad för att ge lärare och elever en gemensam plattform för att öka läsandet på fritiden och framförallt uppmuntra eleverna till lustfyllt läsning under loven. Jagharläst.se vill på ett roligt, enkelt och inkluderande sätt motivera eleverna att läsa oftare och mer i och utanför skolan.

Anledningarna till att läsa på fritiden är många:

 • Läsning är det bästa sättet att bli bättre på att läsa (om man kan avkoda)
 • läsning bidrar till ett större ordförråd
 • lustläsning ökar och bibehåller intresset för läsning.

Läsning på loven

Jagharläst.se har en komplett läsutmaning för varje lov med varierande teman och innehåll. Genom kluriga uppdrag, quiz, gåtor och texter vill vi locka eleverna att använda sin läsning mer på fritiden!

Alla lovutmaningar med tillhörande material (bokmärken, diplom, föräldrainfo, tävlingsvillkor mm) hittar du i vår Övningsbank:

Img

Läs mer även under skolåret!

Sidan jagharläst.se är främst skapad för att ge lärare och elever en gemensam plattform för att öka läsandet på fritiden och framförallt uppmuntra eleverna till lustfyllt läsning under loven. Sidan går även att använda bör att bygga upp elevernas egna bibliotek över lästa böcker. Här kan du som elev, förälder eller lärare följa individens utveckling över tid från lättlästa korta böcker till mer avancerade och längre böcker. Eleven kan även få tips på böcker från andra elever. Läs mer om hur ni gör för att använda jagharläst.se som recensionsverktyg och bibliotek här!

Img

Gör så här för att använda jagharläst.se

För att kunna använda jagharläst.se med dina elever måste du ha ett konto där du registrerar dina elever. Alla elever får en unik elevkod som de sedan använder för att logga in på sidan jagharläst.se.

Skapa konto

Vinnarna i sommarlovstävlingen 2022

1:a plats placerade sig eleverna som nu går i åk 3 på Svaleboskolan i Lund. I vår utvärdering tar vi hänsyn till totalt antal lästa böcker i förhållande till klassens storlek, snitt per elev samt engagemangsgraden och här sticker Svaleboskolans treor ut med ett snitt på över 22 böcker per elev och dessutom en enorm engagemangsgrad där alla elever i klassen har läst och bidragit till vinsten. Stort grattis!!!

På en hedervärd 2:a plats kom eleverna i klass 3 på Ljunggrenska skolan i Trelleborg och 3:e plats kneps av ännu en Skåneskola i form av klass 2B på Bilingual Montessori School of Lund.

delad 4:e och utan inbördes rangordning kom klasser från

 • Mikaeliskolan i Nyköping
 • Toråsskolan i Kungsbacka
 • Lindöskolan i Norrköping
 • Borrby skola i Simrishamn
 • Rosenholmsskolan i Nässjö och
 • Tryde friskola i Tomelilla.

Alla vinnarklasser har kontaktats och vinster i form av böcker kommer delas ut under hösten. Varmt grattis önskar vi på LegiLexi som anordnar tävlingen och Bonniers Familjestiftelse som frikostigt har sponsrat 1:a priset.

De mest populära böckerna 2021

Under 2021 har över 12000 elever skickat in mer än 65000 bokrecensioner på jagharläst.se. Vi har sammanställt de mest lästa och gillade bokserierna* till en topplista.

6-9 åringarnas favoriter var

 1. Handbok för superhjältar av Elias & Agnes Våhlund
 2. Musse och Helium av Camilla Brinck
 3. Jakten på Jack av Martin Olcza
 4. LasseMajas Detektivbyrå av Martin Widmark
 5. Sigge av Linn Hallberg
 6. Hundmannen av Dav Pilkey
 7. Nelly Rapp av Martin Widmark
 8. Kapten Kalsong av Dav Pilkey
 9. Karma och Jonar av Zelda Falköga
 10. TAM Drakriddaren av Jo Salmson

10-12 åringarnas favoriter var

 1. Harry Potter av J.K. Rowling
 2. PAX av Åsa Larsson & Ingela Korsell
 3. Vår trädkoja av Andy Griffiths
 4. Ödesryttarna av Helena Dahlgren
 5. Warriors av Erin Hunter

* För att stå med i listorna krävs att böckerna har recenserats minst 20 gånger samt ha minst 4,5 av 5 i snittbetyg.