Digitala tester eller papperstester?

Hela tanken med LegiLexi att det ska användas för att kartlägga vad eleverna kan och inte kan när det kommer till läsning. Detta görs bäste genom testning via digitala tester.

LegiLexis tester är utvecklade för att på ett standardiserat (=lika för alla) sätt mäta elevers läsfärdigheter. Standardiseringen gäller främst de digitala testerna. Frångår man digital testning är risken hög för att resultaten påverkas på olika sätt:

  1. Gränsvärden är satta utifrån digitalt genomförande.
Det finns anledning att misstänka att gränsvärdena på respektive test kan påverkas av testmodaliteten så att det i vissa tester är lättare att få höga poäng vid digital testning och i andra tester är svårare att få höga poäng. Tester som innehåller stöttning för språksvaga elever såsom testerna FON och SYN där eleverna kan få bilderna "upplästa" för att förstå vilket ord som avses med bilden kommer vara något lättare i digital form. Andra tester såsom LÄS-testerna kommer kunna vara lättare att nå högre poäng på i pappersform eftersom eleverna då kan se mängden textmaterial som ska gås igenom och på så vis mer taktiskt kan besvara alla frågor under utsatt tid. Det blir även lättare att sökläsa och bläddra fram och tillbaka (vilket inte går i det digitala)
 

  2. Papperstester ökar risken för påverkan på eleverna. En lärare måste leda testningen när den genomförs i pappersform. Det innebär att de standardiserade instruktionstexterna som finns inlästa kan frångås och läraren kan då medvetet eller omedvetet påverka eleverna på olika sätt när man leder testningen. Detta kan nog antas höja poängresultaten oavsett om det var lärarens avsikt eller ej.  

  3. Att på andra sätt manipulera testsituationen påverkar alltid resultaten.
Att använda testmaterialet i sin undervisning, specifikt eller indirekt träna på testerna eller innehållet i testerna inför testningen, gå igenom testerna efter testningen, ge extra tid, läsa upp texter, låta eleven göra om testerna flera gånger efter varandra etc. kommer påverka resultaten så att de så att säga "dopas" och blir bättre än vad eleven hade klarat av utan stöttning.

Vår rekommendation är att använda digital testning med eleverna, följa våra testperioder genomföra testerna max en gång per testperiod. Man kan absolut dela upp det till flera lektionstillfällen under samma vecka etc, men inte göra om samma tester flera gånger eftersom det ökar risken för sk inlärningseffekter.

Använder man testerna på annat sätt och gör egna anpassningar och justeringar så påverkar det resultaten och då bör man vara ytterst försiktig med att använda våra gränsvärden för att tolka resultaten. Med allt detta skrivet kan det i undantagsfall förekomma tillfällen då papperstester behövs för att eleverna ska kunna genomföra testerna. Av denna anledning kan man skriva ut och genomföra testerna analogt på papper, men det bör undvikas i möjligaste mån.

Till Papperstester