Introduktion
Avkodning
Språkförståelse
Läsning
Särskilda behov
Forskning och rapporter
- Läsinlärning i anpassad grundskola
- LegiLexis verktyg ger effekt
- Inget lästapp under pandemin
- SVA-elever behöver mera stöd tidigare
- Undvik sommarlovstappet
- Utveckling av LegiLexis tester
- LegiLexi i anpassad grundskola
- GRA: Hittar elever i språklig sårbarhet
- Lärarinsikter från LegiLexi
- Vilket stöd ger LegiLexi
- Coronarapport
- Högläsning
- RTI och evidensbaserad undervisning
- Skolverkets bedömningsstöd behöver kompletteras
- Betydelsen av tillförlitliga kartläggningsmaterial
- PIRLS 2021
- LegiLexis "nya" hemsida
GRA: Hittar elever i språklig sårbarhet
Grammatisk förståelse är en viktig förmåga för lärare att kartlägga. I denna nya studie jämförs LegiLexis test för grammatisk språkförståelse (GRA) med "Test for Reception of Grammar" (TROG-2). Syftet var att bedöma kriterievaliditeten hos GRA och dess förmåga att identifiera elever med svårigheter inom grammatiska förståelse. Studien kommer fram till att GRA fungerar bra för elever med svenska som modersmål.
Studiens upplägg
I denna studie jämförs GRA med ett etablerat och normerat test för grammatisk förståelse, TROG-2, för att bedöma GRAs kriterievaliditet. Syftet är att undersöka överenstämmelsen mellan dessa tester hos enspråkiga och flerspråkiga barn i förskoleklass. Målet är att säkerställa att GRA kan identifiera elever med svårigheter inom grammatisk förståelse och att föreslå eventuella justeringar i nuvarande gränsvärde och framtida förbättringar i testet vid behov. Fem skolor och totalt 87 elever från förskoleklass deltog i studien där eleverna dels testades med LegiLexis GRA-test i helklass och dels genomförde TROG-2 enskilt tillsammans med en logoped.
Resultat av studien
Resultaten för samtliga elever visade en signifikant måttlig till stark relation mellan GRA och TROG-2. Sambandet för SVA-eleverna var något svagare, men även det signifikant.
Den största andelen av eleverna klarade GRA och TROG-2. Den näst största andelen av eleverna klarade inte något av testerna. Detta visar att de flesta eleverna bedömdes på samma sätt av både testerna med nuvarande godkändgräns på GRA (nio poäng) och en gräns för grammatiska svårigheter på en standardpoäng under 80 på TROG-2. En justering av gränsvärdet i GRA, antingen en sänkning eller höjning, skulle resultera i att testerna bedömer eleverna mer olika och att överenstämmelsen blir lägre.
Elever som har låga poäng på GRA kan således befinna sig i språklig sårbarhet och bör uppmärksammas av lärare samt följas upp noggrant.