Testperioder

LegiLexis tester är utvecklade för att användas kontinuerligt under lågstadiet för att tätt följa elevernas tidiga läsutveckling. Efter lågstadiet övergår vi till en tidig screening på höstterminen i mellanstadiet för att identifiera elever som inte har en tillräcklig läsförmåga på plats. Lågstadietesterna görs normalt tre gånger per läsår - höst, vinter och vår, medan man i mellanstadiet som regel bara genomför en gemensam screening tidigt på höstterminen.

Varje läsår är indelat i tre testperioder då det går att använda testerna oavsett årskurs eller läsförmåga. Det går att genomföra testningen under hela testperioden, men vi rekommenderar att testerna genomförs i månadsskiftena aug/sept, dec/jan och apr/maj för att på bästa sätt fånga upp elevernas utveckling. Varje enskild elev kan bara genomföra testet en gång varje testperiod, men deltesterna behöver inte genomföras vid ett och samma tillfälle. Om du delar upp testerna vid flera olika testtillfällen är det mycket viktigt att alla elever är färdiga med alla deltester innan testperioden stänger.

  • Testperiod Höst: 1 augusti - 30 november (åk 1-6)
  • Testperiod Vinter: 1 december - 31 mars (åk F-3 samt ev uppföljning på individnivå i åk 4-6)
  • Testperiod Vår: 1 april - 31 juli (åk F-3 samt ev uppföljning på individnivå i åk 4-6)

Hur kan vi arbeta med resultaten under läsåret?

Den viktigaste delen av arbetet med LegiLexis testverktyg kommer efter att eleverna har genomfört testerna. Då bör man avsätta tid för att gå igenom resultaten och genomföra analys av såväl klassens resultat som elevernas individuella utveckling.

För en elev som genomfört alla deltester inom Avkodning, Språkförståelse och Läsförståelse presenteras en elevprofil med övergripande nivå, fokusområde samt en individuell rekommendation kopplade till eleven. Resultaten redovisas även detaljerat per deltest och för varje elev finns en utförlig felrapport där alla eventuella fel redovisas på uppgiftsnivå.

Kartläggningen ger indikationer på hur den fortsatta undervisningen kan planeras för att anpassas till varje elevs behov. För att få stöd i hur ni kan jobba med de olika områdena inom läsinlärning finns vårt Kunskapsbank med en mängd artiklar om hur man lär barn att läsa skrivna av olika experter samt färdighetsspecifika övningar att använda tillsammans med dina elever.

Vikten av att mäta

För lärare är det viktigt att veta var eleverna befinner sig i sin läsutveckling, samt vilka eventuella styrkor och svagheter de har. För att veta detta måste varje elevs utveckling kartläggas och dokumenteras. Detta kan göras både inom ramen för den ordinarie undervisningen och genom mer formell testning. Kartläggning av läsutveckling behövs för att lärare på bästa sätt ska kunna stimulera och stödja eleverna i deras läsutveckling. När kartläggning sker strukturerat och regelbundet kan eleverna stöttas och hjälpas att utveckla sin läsning.

Läs mer om våra tester och hur de utformats i artikeln Utveckling av LegiLexis tester.