Sommarlovsläsning

Årets roligaste lästävling som är öppen för alla elever oavsett årskurs! Läs så mycket som möjligt och tävla om fina bokvinster!

Läsförståelse

Skriv ut!

Tävlingsvillkor 2024

Bokmärken (färg)

Bokmärken (sv/v)

Diplom (färg)

Diplom (sv/v)

Beskrivning

Undvik sommarlovstappet i läsning genom att LÄSA MER PÅ LOVET!

Sommarlovet är underbart långt och tillräckligt långt för att eleverna kan glömma saker som inte används - till exempel läsning. Hårt förvärvade färdigheter i avkodning som inte helt automatiserats riskerar att försvagas, så att mycket arbete behöver göras om till hösten.

​Det enklaste sättet att undvika att ett sommarlovstapp sker är att underhålla färdigheterna genom att läsa! Då sommarlovstappet är ett väldokumenterat fenomen så har vi använt oss av resultat från amerikansk forskning för att ta fram ett digitalt verktyg som uppmuntrar till läsning.

Sommarlovsutmaningen är enkel: Läs och berätta om vad du har läst! Varje gång en elev har läst ut en bok så går hen in på jagharläst.se med hjälp av sin elevkod. Väl där recenserar man boken. Eleven kan på sin sida se tidigare lästa böcker och även få lästips från andra. Alla dina elevers resultat samlar på en sida där du enkelt ser vem som har läst vad och vad de tyckte om böckerna.

Alla som läser under lovet är ju vinnare, men för att motivera lite extra har vi en tävling kopplad till antal recenserade böcker. Tävlingen är på klassnivå och den klass som vinner får välja ut ett antal böcker som vi sedan köper och skickar till klassen.

Vad krävs för att kunna använda jagharläst.se? Eleverna har en egen inloggning för att komma åt jagharläst.se. Dessa sk elevkoder skapas när du lägger till elever på ditt LegiLexi-konto. Så här hittar du dem:

  1. Logga in på ditt lärarkonto på www.legilexi.org
  2. Klicka på ”JAGHARLÄST”-knappen längst upp till höger på sidan
  3. Skriv ut dina elevers personliga BOKMÄRKEN med deras individuella inloggningskoder! Notera att du kan välja olika teman - höstlov, sportlov, jullov, påsklov, sportlov, sommarlov beroende på vilket lov det gäller. Elevernas kod är samma oavsett lov.

För att genomföra utmaningen så gör eleverna bara följande varje gång de avslutat en bok:

  • Logga in på jagharläst.se - Eleverna behöver få sin personliga elevkod / QR-kod för att komma in på jagharläst.se
  • Klicka på SOMMARLÄSNING - för att komma till recensionssidan
  • Fylla i sin recension. Eleverna kan välja på kort (bara betyg och enkla flervalsfrågor) mellan (betyg, några flervals- och ett par skrivafrågor) samt lång (flera frågor att skriva mer om boken som lästs).
  • Fortsätta med en ny bok!