Sortera synonymer

Utveckla ordförrådet och öka språkförståelsen genom att arbeta med synonymer.

Språkförståelse

Skriv ut!

skratta, lätt, springa, hemsk

tjej, kille, kär, tänka, snäll, nervös

Beskrivning

Synonymer är ord, som har samma eller snarlik betydelse som vissa andra ord. Genom att lära sig synonymer till olika ord förstärks språket och ger eleverna ett mer nyanserat och rikt uttryck i såväl tal som skrift. Här har vi samlat vanliga ord och begrepp som tjej, kille, vara kär i, springa, gå, tänka osv och en mängd synonymer till dessa vanliga ord. Ni kan arbeta på olika sätt för att förstärka elevernas språkförståelse:

  • Sortera synonymer: Blanda kort från två eller flera synonymhögar och hjälps åt att läsa och sortera i "rätt" hög.
  • Rangordna synonymer: Ta en hög av ord som hör ihop och sortera orden. Man kan tex gå från snabbast till långsammast (passar. bra till synonymerna till springa eller gå), äldst till yngst (på temat synonymer till tjej eller kille) osv.
  • Skrivövning med synonymer - dra kort ur olika synonymhögar och skriv en mening eller en berättelse som innehåller de ord du dragit. Om alla elever drar kort ur samma högar - springa, tjej, dum, tänka och god - hur blir de olika berättelserna. Läs och diskutera hur det kan bli så olika!
  • Välj ett nytt ord och låt eleverna brainstorma fram synonymer till det ordet. Skriv gärna upp på tavla och se om ni kan gruppera. Vissa ord är lättare än andra - vad kan det bero på?